Planinka Prolom voda Prolom Banja Đavolja Varoš

TretmaniLekarske preglede i tretmane u Lukovskoj Banji možete obavljati osim radnim danima i vikendom i praznikom, kako biste što bolje iskoristili svaki dan proveden u našoj banji. U hotelu je organizovana i 24-časovna zdravstvena zaštita.

Dijagnostika:

 • Pregledi banjskih lekara specijalista (interne medicine, fizikalne medicine i rehabilitacije) ili lekara opšte medicine,
 • Pregledi lekara saradnika (profesora balneoklimatologije i specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije),
 • Osteodenzitometar - ultrazvučno merenje koštane gustine.

Tretmani:

Hidroterapija

 • Opšte kupke u termalnoj vodi,
 • Četvoroćelijske kupke – primenjuju se kod bolesnika koji zbog kontraindikacija ne mogu da koriste kade i bazene,
 • Biserna kada – pored lekovitosti termalne vode koristi se i mehanički efekat hidromasaže i hemijski efekat kiseonika i ozona, što dovodi do nežne masaže tkiva, relaksacije mišića, popuštanje spazma i poboljšanja cirkulacije,
 • Podvodna masaža – uz pomoć pulsatora se koristi mlaz termalne vode pod pritiskom 1-2 atm, poštujući princip venskog krvotoka (od perifernih delova tela ka srcu),
 • Hidrokineziterapija – bazeni sa termalnom vodom temperature 33°C do 35°C (zona komfora) u kojima se sprovodi program vežbi u prisustvu fizioterapeuta.

Kupatilo Šljivak
Kupatilo Šljivak udaljeno je par stotina metara od hotela Kopaonik i vrlo je popularno među banjskim gostima, jer se u njemu koristi termalna voda koja spontano izvire iz same zemlje i ima specifičan hemijski sastav i rastvorene gasove: ugljen dioksid i vodonik sulfid. Temperatura vode u kupatilu je 40-42° i boravak je limitiran na 15-20 minuta.

Kupatilo Kralja Milutina
Kupatilo Kralja Milutina nalazi se na mestu gde je od davnina bilo narodno kupatilo i koristi autentičnu izvorsku vodu temperature 42-44°C.

Virovi u Gornjoj Banji
U Gornjoj Banji, nedaleko od hotela Kopaonik, nalaze se virovi ili kako ih narod naziva „vidarice”, gde dolazi do spontanog izviranja termomineralne vode. Temperatura vode u ovim virovima se kreće od 33 u najhladnijem, do 44°C u najtoplijem. Koriste se uglavnom za lokalne kupke perifernih zglobova (stopala, kolena, šake i laktovi).

Peloidoterapija

Lekovito blato Lukovske Banje je neorganskog porekla i dobija se mešanjem sa lekovitom vodom u specijalnim mašinama. Aplikuje se u vidu peloidnih pakovanja temperature 45⁰C na obolele zglobove i/ili deo kičmenog stuba. Peloidoterapija dovodi do smanjenja bolova, ubrzanja cirkulacije i intenziviranja metaboličkih procesa.

Elektroterapija

 • Galvanizacija i elektroforeza – povećava prokrvljenost tkiva, smanjuje bol, poboljšava cirkulaciju.
 • Diadinamik – uz pomoć isprekidanih niskofrekventnih galvanskih struja poboljšava se cirkulacija i postiže snažan analgetski efekat.
 • Interferentne struje – otklanjaju spazam mišića, otklanjaju bol, omogućavaju bolju pokretljivost.
 • TENS – primenjuje se kod svih bolnih stanja gde je potreban brz i jak efekat na obolele zglobove i tkiva.
 • Ultrazvuk – ultrazvučni talasi prodiru 3-5 cm u dubinu tkiva i imaju analgetski efekat, toplotno i mehaničko dejstvo – masaža tkiva.
 • Magnetoterapija – posebno je efikasna za lečenje svih reumatskih oboljenja, jer smanjuje otoke i zapaljenje zglobova, smanjuje bol, ubrzava zarastanje rana i preloma kostiju, dovodi do regeneracijei obnavljanja tkiva i hrskavice, stimuliše sekreciju hormona, otklanja spazam mišića, stimuliše ulazak kalcijuma u kosti kod osteoporoze i nakon preloma, podiže lokalni i opšti imunitet. Najbolje rezultate daje kod bolesnika sa osteoporozom, gonartrozom, koksartrozom, spondilozom vratne i krsne kičme, kod povreda i preloma kostiju, ugrađenih veštačkih kukova i kolena, multiple skleroze ...
 • Laseroterapija - smanjuje bol, upalna stanja, otoke, ubrzava regeneraciju tkiva, ima pozitivan efekat na regeneraciju kostiju, perifernih nerava, mišićnih vlakana i kože. Naročito efikasno deluje kod sportskih povreda, rana koje sporo zarastaju, reumatskih oboljenja, a koristi se i kao lasero akupunktura.
 • Bioptron lampa (bioptron svetlosna terapija) smanjuje bolove, poboljšava mikrocirkulaciju, podstiče zarastanje rana, jača odbrambeni sistem, stimuliše regenerativne procese u organizmu.

Kineziterapija

Kineziterapija predstavlja primenu pokreta u terapijske svrhe. Njena dejstva su: povećanje obima pokretljivosti u zglobovima, povećanje snage i elastičnosti mišića, poboljšanje cirkulacije, stvaranje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnosti.

Ručna masaža

Ručna masaža opušta mišiće, poboljšava protok krvi, smanjuje bolove i smiruje. Primenjuje se klasična terapijska (segmentna i masaža celog tela), relaksaciona i refleksna masaža.

Ekstenziona (dekompresiona) terapija

Ekstenziona (dekompresiona) terapija je savremena kineziterapijska metoda koja se sastoji u istezanju određenih delova kičmenog stuba dejstvom mehaničke sile. Ona smanjuje bolove i omogućava lečenja diskusa u vratnom i krsnom delu kičme. Indikacije za primenu su: diskus hernija, polidiskopatija, degeneracija diskusa, spondiloza, lumbalni i cervikalni hronični bolni sindrom, faset sindrom, bulging diskusa.

Kvantna terapija

PXD bioterapeut ploča stvara plus-polarizovano magnetno polje, koje emituje blagotvornu energiju na ćelije. Koristi se kod reume, išijasa, lumbaga, upala zglobova, mišića, otklanja bolove u vratu, leđima, ekstremitetima, deluje blagotvorno na krvotok i cirkulaciju.